Psihoterapie adleriana

   Psihoterapia adleriana a fost intemeiata de medicul si psihoterapeutul austriac Alfred Adler, cel care a pus bazele scolii de psihologie individuala. Adler a fost primul elev disident al lui Freud, opunandu-se teoriilor maestrului si rupandu-se apoi definitiv de acesta.

  El este inventatorul expresiilor intrate în limbajul curent, ca: „stil de viata“, „complex de inferioritate“, „complex de superioritate“, „compensare“. 

  Adler privea personalitatea ca fiind stilul de viata pe care fiecare il alegem inca din copilarie - în jurul varstei de 5 ani, adica modul in care traim, ne rezolvam problemele si dezvoltam relatiile interumane

  Omul este privit ca o fiinta sociala dominata mai degraba de constient decat de inconatient. Ceea ce suntem si ceea ce facem depinde in totalitate de noi si nu de continutul inconstientului; ne controlam singuri soarta si nu suntem o victima a acesteia. Fiecare isi construieste realitatea din jurul sau în functie de modul in care priveste lumea.

  Din perspectiva adleriana, oamenii nu sunt fundamental buni sau rai, insa pot alege sa fie buni sau rai, in functie de evaluarea situatiei si a eventualelor beneficii. Interesul social este înnascut si reprezinta capacitatea si vointa de a participa si contribui la societate. Pentru sanatatea psihica este necesar suficient interes social - prea putin sau prea mult duce la deficiente si neadaptare.    Apartenenta sociala este un obiectiv urmarit pe toata durata vietii și se reflecta în efortul de "a ne gasi locul in lume".

  Psihologul adlerian joaca un rol activ, dand dovada de empatie, de capacitatea de a se pune in locul celuilalt.

  Terapia adleriana este un mod de gandire, chiar o filozofie, care ia in considerare individul cu corpul, spiritul si inconstientul sau, dar si contextul social in care acesta traieste, familia, profesia, fara a lasa la o parte dimensiunea spirituala pe care fiecare o poarta în el. 

 

  Psihoterapia adleriana are patru obiective esentiale:

  - stabilirea si mentinerea unei relatii bune terapeut - pacient;

  - descoperirea dinamicii interioare a pacientului - stilul de viata, obiectivele, dinamica constelatiei familiale, afectiunile din copilarie, erorile de baza din stilul de viata;

  - dezvoltarea unor interpretari care sa culmineze cu iluminarea (insight) pacientului;

- reorientarea pacientului.

 

  Tehnici specifice ale psihoterapiei adleriene

  Libertatea creativa proprie acestui tip de terapie presupune utilizarea unor strategii terapeutice variate, in functie de pacient si pentru a profita de oportunitati neprevazute. Etapele terapiei reprezinta un cadru conceptual, însa tratamentul este unic pentru fiecare pacient.

  Cat dureaza?

  Sedinta cu copiii dureaza de obicei 30 de minute, iar cu adultii 45 - 60 de minute. Spre sfarsitul sedintei, terapeutul nu mai ridica probleme noi, ci face un rezumat al discutiei. De obicei pacientii primesc "teme pentru acasa".

  Cand?

  Terapiile se tin in zilele de week-end, in baza unei programari telefonice.

Pret:

 •  Lei / terapie

Pentru detalii si programari va raspundem cu drag la tel.: 0720 000 031 sau pe e-mail: contact@wayra-astrae.ro

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle